top of page

STOCKHOLM

MULTIFUNKTIONELL INNERGÅRD

INNERGÅRDEN

KUNGSHOLMEN

utbildningsprojekt

April 2020

UPPDRAG och FAKTA

Innergård med totalyta om 66 kvm som tillhör BRF på Kungsholmen. Klientens önskemål var att skapa ett gemensamt utrymme för boende med möjligheter till umgänge, avkoppling, barnaktiviteter samt praktiska område som klädtork och cykeltvätt.

PLANLÖSNING och FUNKTIONALITET

Med syftet att uppnå målet med mångfunktionell trädgård har vi gjort tydlig zonering av ytan. 

Lekplats som är högt prioriterad hos BRF tar en stor del av gården där det finns rum för klätterställning, rutschkana, sandlåda, bänk med förvaring och aktivitetsyta för barnlek. Lekplatsen är försedd med mjuka fallskyddsmattor under klätterställning.

Mindre uteplats med två kafégrupper avgränsade med växter vilket ger möjlighet att lugnt och avskilt sitta ute i mindre sällskap även om den större uteplatsen är upptagen.

 

Större uteplats i anslutning till utrustad grillplats är ombonad av väggar och spaljéer med takbelysning vilket skapar en mysig och hemtrevlig miljö. Här finns det möjlighet att ställa ett stort förlängningsbart bord med upp till 12 sittplatser. Spaljéerna ger denna zon hemlikkänsla och delvis skyddar från solen utan att blockera solljuset.

 

Cykeltvätt, snickeri och klädtorkning ligger i direkt anslutning till tvättstuga och är avgränsad med trävägg i ljusa färger samt medelstora dekorativa växter i krukor.

STIL och INREDNING

Innergården är indelad i mindre utrymme som skapar intim och trivsam miljö. Några av innerväggar läggs in i ljusa träpaneler, medan andra väggar behållas som de är men snyggas till med växtplanteringar. Belysning i form av väggmonterade lampor med sensorer och riktad strålkast kompletterar gårdens utseende. 

Den största delen av gården beläggs med stora grå marksten. På kanten läggas ljusgrå dekorsten som avgränsning mellan växtplanteringarna och de övriga ytorna.

I syftet att snygga till husväggar samt skapa trivsel ska gröna växter planteras längst väggarna och mellan gårdens olika zoner. Vintergröna växter av olika storlekar och former som tuja, järnek, bergbambo ska prioriteras som formskapande. De ska kompletteras med medelstora dekorativa växter som japansk lönn, magnolia, sakura, rhododendron och även mindre dekorativa lättskötta tåliga perenner.

bottom of page